İsm-i alet

İsm-i alet: Eylemin yapıldığı fiilden türeyen ve o iş için kullanılan aleti gösteren isimdir.

Mesela: “Ütüledi” fiilinden türeyen “ütü” ism-i alettir. “Süpürdü” fiilinden türeyen “süpürge” ism-i alettir.  “Açtı” fiilinden türeyen “açacak” veya “anahtar” da ism-i alettir. Demek, ism-i alet, eylemin yapıldığı fiilden türeyen ve o iş için kullanılan aleti gösteren isimdir.

İsm-i alet için belirlenmiş üç vezin vardır. Ancak biz, istediğimiz fiili herhangi bir vezne sokarak ism-i alet yapamayız. Sadece gördüğümüzde tanırız. Dolayısıyla ism-i alet için belirli kalıplar olmasına rağmen semâidirler. İsm-i alet müteaddi fiilden yapılır ve şu vezinler kullanılır:

1. Vezin:   مِفْعَالٌveznidir. Mesela:  فَتَحَ “Açtı” manasındadır.   مِفْتَاحٌise “Açacak, anahtar” manasına gelir. Gördüğünüz gibi, ism-i alet  مِفْعَالٌ vezninden gelmiştir.

Yine  حَرَثَ “Sürdü” manasındadır.   مِحْرَاثٌ  ise “Saban” manasına gelir. Gördüğünüz gibi, ism-i alet  مِفْعَالٌ vezninden gelmiştir.

2. Vezin:   مِفْعَلٌ veznidir. Mesela:   غَزَلَ“Yün eğirdi” manasındadır.   مِغْزَلٌ ise “Yün eğirme aleti” manasına gelir. Gördüğünüz gibi, ism-i alet مِفْعَلٌ  vezninden gelmiştir.

بَرَدَ “Törpüledi” manasındadır.   مِبْرَدٌ  ise “Törpü” manasına gelir. Gördüğünüz gibi, ism-i alet مِفْعَلٌ  vezninden gelmiştir.

Bir örnek daha verelim:  قَصَّ “Kesti” manasındadır.   مِقَصٌّ ise “Makas” manasına gelir. Gördüğünüz gibi, ism-i aletمِفْعَلٌ  vezninden gelmiştir.

3. Vezin:   مِفْعَلَةٌveznidir. Mesela:   كَنَسَ“Süpürdü” manasındadır.   مَكْنَسَةٌ ise “Süpürge” manasına gelir. Gördüğünüz gibi, ism-i alet  مِفْعَلَةٌ vezninden gelmiştir.

سَطَرَ “Çizdi” manasındadır.    مِسْطَرَةٌ ise “Cetvel” manasına gelir. Gördüğünüz gibi, ism-i alet  مِفْعَلَةٌ vezninden gelmiştir.

كَوَى “Ütüledi” manasındadır.  مِكْوَاتٌ   ise “Ütü” manasına gelir. Gördüğünüz gibi, ism-i alet  مِفْعَلَةٌ vezninden gelmiştir.

Ayrıca bu üç vezinden birine girmeyip, ism-i alet olan isimler de vardır. Mesela:  فَأْسٌ “Balta” ;  ثَلاَّجَةٌ “Buzdolabı” ; قَلَمٌ   “Kalem” ; اِبْرَةٌ  “İğne” ; غَسَّالَةٌ   “Çamaşır makinesi” gibi isimler üç vezinden birine girmeyip ism-i alet olan isimlerdendir.

Ek Bilgi: 1

ALET İSMİ (إِسْمُ الآلَةِ)

Fiilden türeyen ve ait olduğu fiilin kendisiyle işlendiği alete delalet eden isim yapısıdır. Müteaddi (geçişli), üçlü fiillerden türerler. Alet isimleri şu kalıplardadır:

1. Kalıp: مِفْعَالٌ

a.           كَالَölçmek, tartmak – مِكْيَالölçek

b.           فَتَحَaçmak – مِفْتَاحanahtar

2. Kalıp: مِفْعَلٌ

a.             غَزَلَeğirmek – مِغْزَل

b.             نَبَرَ  yükseltmek – مِنْبَرminber

3. Kalıp: مِفْعَلَة

a.           لَعِقَyalamak – مِلْعَقَةkaşık

b.           كَنَسَsüpürmek – مِكْنَسَةsüpürge

4. Kalıp: مُفْعُلٌ

a.           نَخَلَelemek – مُنْخُلelek

5. Kalıp: فَعَّالَة

a-       karlı oldu   ثَلجَbuzdolabı ثَلاَّجَةٌ

b-      سَخَنَısıttı سَخّاَنَةٌşofben

Ek Bilgi 2:

ALET İSMİ(إسم الآلة)

Fiilden türeyen ve ait olduğu fiilin kendisiyle işlendiği alete delalet eden isim yapısıdır. Müteaddi, üçlü fiillerden türerler. Alet isimleri şu kalıplardadır:

1.           مِفْعَال

a.           كَالَölçmek, tartmak – مِكْيَالölçek

b.           فَتَحَaçmak – مِفْتَاحanahtar

2.           مِفْعَل

a.              غَزَلَeğirmek – مِغْزَل

b.              نَبَرَ  yükseltmek – مِنْبَرminber

3.           مِفْعَلَة

a.           لَعِقَyalamak – مِلْعَقَةkaşık

b.           كَنَسَsüpürmek – مِكْنَسَةsüpürge

4.           مُفْعُل

a.                                         نَخَلَ                             elemek – مُنْخُل                             elek

2011 Alet ismi (إسم الآلة). www.arapcaokulu.com, Arapça YDS, Çeviri, Dilbilgisi, Tezler, İş Arapçası, Cv örnekleri, Harekeleme programı, Arap medyası, Kitap indir, karikatürler, Deneme sınavları
Powered by Joomla 1.7 Templates